Pothaar 250 jaar!

De Pothaar boerderijmuseum en boerderijkamers bestaat in 2017 250 jaar! Dat vieren we met kleinschalige evenementen die passen bij de seizoenen en het Sallandse platteland.

201701janfebmaartB 550

In de wintermaanden is er weinig te doen op het land. Tijd voor huiselijke bezigheden en voor verhalen bij het haardvuur!

vrijdag 13 januari: opening jubileumjaar
Burgemeester Andries Heidema onthult het nieuwe familiewapen.

zondag 12 februari: winterse verhalen
Schuif aan bij de haard in het Boerderijmuseum en luister naar verhalen van vroeger.

zaterdag 11 maart: ‘old spul’
Deventer stadsarcheoloog Bart Vermeulen duikt de geschiedenis in tijdens zijn lunchlezing. Aansluitend beoordeelt taxateur Bart Schaftenaar ieders meegebrachte (oude) spulletjes. Is het kunst of kitsch?

201702aprilmeijuniB 550

Lente! Met het Paasvuur nemen we afscheid van de winter. Het is tijd voor ontmoeting: samen naar feesten of jaarmarkten in de streek.

zondag 9 april: eieren zoeken

donderdag 25 mei: jaarmarkt op het erf
Er is van alles te bekijken en te beleven voor jong en oud: het Schipperscafé is open, ambachtslieden tonen hun vakmanschap en er is muziek.

zaterdag 27 mei: spinnen maar
De eerste bewoners van de Pothaar hielden schapen en bewerkten de wol. Die geschiedenis herhaalt zich tijdens een dagje ‘spinnen’.

maandag 5 juni: harmonica-dag

zaterdag 24 juni: zonnewende lezing

201703juliaugsepB 550

De zomer is een druk seizoen: het land moet bewerkt worden om er later van te kunnen oogsten. Pas einde zomer is er tijd voor vertier.

zomermaanden: terras open
In de zomermaanden is ons terras open voor wandelaars, fietsers en museumbezoekers. Varen met de zomp over de Oude Schipbeek kan ook: een picknickmand kan mee voor onderweg. Bekijk op ons erf ook wat ‘boerenmagie’ kan doen: vroeger werden magische krachten toegeschreven aan bomen, planten en struiken.

zaterdag 2 september: koe & kunst
De Pothaar viert de Dag van de Lakenvelder koe én zet de koe kunstig in het zonnetje ter gelegenheid van de Kunstmarkt in Bathmen.

201704oktnovdecB 550

In de herfst slachten we vee voor voldoende voorraad. Ook maken we muziekinstrumenten zoals de foekepot en de midwinterhoorn.

vrijdag 13 oktober: Sallandse avond
Op inschrijving: lekker eten en drinken tijdens een Sallandse avond.

zaterdag 4 november: slachtvisite
Een varken slachten? Dat is reden voor visite! Kijk, ontdek, leer, proost én proef tijdens de slachtvisite.

zaterdag 16 december: midwinter
Met midwinter sluiten we het jubileumjaar gezellig af. Ossenhoornblazers vertellen over vroegere gebruiken in de winter. Ontdek alles over ‘roep en antwoord’.